Demokrati

Det är onsdagen den 4/6, himlen är klarblå och temperaturen är ca 25 grader Celsius.

”Att vara eller inte vara en vara … en vara. Det är frågan.” Sades en gång av den störste underhållare vi någonsin upplevt, alla förstår självklart att jag talar om Claes Eriksson.

Vad har detta med demokrati att göra undrar ni. Ja det skulle jag självklart kunna säga men väljer helt enkelt från att avstå. ”Men snälla” utbrister ni och jag ger tillslut med mig. Det som ligger bakom denna fråga beträffande varor är att man på ett inte allt för enkelt vis kan härleda detta uttryck till landet Sverige.

 

Vi i Sverige har alltid haft, har och kommer nog alltid att ha (tills någon inser att så inte är fallet) en speciell syn på hur vi är som land, milt uttryckt kan vi säga att vi ser oss som en aning bättre än alla andra oavsett vilket ämne det gäller. Eftersom att vi ser oss själva som bättre i alla ämnen betyder det också att vi ser oss själva bättre på att ha ett rättvist styrande i landet det vill säga att vi nästintill är experter på demokrati och rättvisa. Men hur ser det ut egentligen? Är vi så otroligt duktiga som vi själva tror. JA säger politikerna  "….." säger gemene man. Varför säger man "….." är det inte den bästa demokratin i världen där man får säga vad man vill utan att det blir några jobbiga konsekvenser så som att bli uthängd i en kvällstidning som senare kan leda till granskning av någon snäll myndighet?

 

Visst vi ska inte klaga på hur vi har det i Sverige, det är bra (hey, i’m alive) men det kanske inte är riktigt så bra som all reklam och PR säger. Så fort det blir någon liten tvist mellan säg, en myndighet och en privatperson så kan man i ungefär 98.45% av fallen se att landet segrar över den enskilde medborgaren även om det är så att myndigheten har fel. Detta ger väl kanske inte den största förtroendekänslan för det så kallade superdemokratiska landet Sverige. ”Säga vad ni vill kan ni, men göra det ni säger. Så fan heller” är en fras som man kan sätta in i allt för många situationer. Sen har vi även ”Rösta kan ni, men om det inte är bra för oss gör vi det inte”.

 

Ett annat sätt att se på Sverige är att likna det vid ett parti schack där landet Sverige har fått schackfiguren ”Ointaglig borg” och invånarna får vara bönder som står och glor upp längs de 1 476,38 fot höga väggarna av ogenomtränglig betong. Ett sista sätt som vi kan se på det grundar sig på den inledande repliken om varor nämligen att du kan se sverige som en gigantisk stormarknad där du är en frusen ärtskida eller kanske lite ompaketerad köttfärs, vem vet.


Kommentarer
Postat av: jalderyd

Politiker kan inte säga JA kalle :P

2008-06-04 @ 17:00:01
Postat av: kAljo

Jäklar vad jag diggar dina jämförelser. :P Keep up the good work!

2008-06-04 @ 17:01:08
Postat av: Rasmus

Roligt att läsa det här lite såhär i efterhand ^^ "Rösta kan ni, men om det inte är bra för oss gör vi det inte". HAHA, MITT i prick! FRA, Ipred, Datalagringsdirektivet osv. Väl skrivit Kalle (lite såhär i efterskott ;p)

2009-02-03 @ 18:28:15
Postat av: Rasmus

efterhand*

2009-02-03 @ 18:29:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0