Ersättning i nedförsbacke

Det är söndagen den 7/2, himlen grå och temperaturen är ca 3 grader Celsius.

”Kolla, kolla” sjöng en gång några filurer som sysslade med teater på nationell nivå, men vad det har med dagens ämne att göra det har jag ännu icke listat ut. Som ni minns och även kan se i texten under denna förde jag en dialog med mig själv och mitt andra jag om delar av vår stora finanskris vi drabbats av. Eftersom det är ett så otroligt fascinerande ämne känner jag att jag ännu inte vill släppa det och låta det sväva iväg allt för långt ut i det oändliga kosmos. Nå, till saken, vi vet alla att en mycket stor del av vår industri har fått det relativt kärvt det senaste året, vissa värre än andra. Rent utsagt så har många företag gått skit, pengar läcker ut som ur en sönderskjuten kopparhink och det är nu jag ska skjuta in det Tony Irwingska ”MEN” vilket jag också gör. Vi tar ett till, men, hur kommer det sig att bonus och löner för merparten av landets företagsledare har gått upp? Är inte det en väldigt konstig ekvation? När företagets kassa länsas på grund av marknadens nedgång så tar cheferna ut ännu mer pengar bara för att vara säkra på att kassan töms helt, så det inte ligger kvar ett par miljoner i något hörn på pengalådan.

För att illustrera mina eventuellt förvirrande ord ovan lånar vi in personen X som är vd för ett svenskt företag som har sparkat hundratals, om inte tusentals personer under 2008 och varslar ytterligare personer under 2009. Dessa sparkade industriarbetare tjänar igenomsnitt 280 000 kronor per år och får självklart ingen bonus, vi jämför dessa siffror med herr X (Ja det var en herr i det här exemplet, ursäkta FI) som tjänar hela 20 tusen per år.. nej just det, 20 miljoner var det visst. Hur som helst försvarar han sedan sig själv med att bonus behövs inom näringslivet för att kunna få in så bra chefer som möjligt och att detta i sinn tur kommer att gagna både anställda och börshajar i framtiden. Ärligt talat? Hur mycket gagnar hans bonus en medarbetare som får sparken för att just de pengar han/hon skulle ha fått i lön går till just vd:s bonus. Är faktiskt ganska underhållande tankesätt den chefen har…

Vi kan också nämna att de 50 chefer som tjänar mest i vårt avlånga land har en genomsnittsersättning på cirka 14 mille. Om man istället skulle ta dessa 14 miljoner per VD och stödja arbetarna med detta istället skulle vi kunna sparat in i alla fall säg.. hmm 50 gånger 14 gånger..(+ ytterligare steg i uträkningen, är lika med ) 2500 jobb. Men vad fasen är en arbetar jämfört med en i toppskiktet.

RSS 2.0