Pengar

Det är fredagen den 30/5, himlen nästintill klarblå och temperaturen är ca 24 grader Celsius.

 

Detta underbara fenomen, pengar. Som de flesta vet kan man köpa saker eller tjänster för dessa, man vet oftast också att de kan finnas i olika former så som papperslappar, metallbrickor och plastkort. Men en sak som de allra flesta egentligen inte tänker på är, vad är pengar egentligen? Alla som lever i ett så kallat I-land använder sig av pengar varje dag, till nästan allt de ska göra, tänk bara på hur mycket pengar du verkligen gör åt under bara ett dygn utan att egentligen veta att du gör av med dem. Vi ska nu kika på ett exempel på vad pengarna går till under ett dygn och efter det återgå till vår ursprungliga "vad är pengar" fråga.

 

Du vaknar på morgonen i en säng som någon gång har betalats med pengar. Känner att ditt boende är varmt, vilket betyder att det på något sätt är uppvärmt och detta är självklart inte gratis. Lamporna i ditt boende är antagligen tända, diskmaskinen går, du dushar, borstar tänderna med nya "Colgate Super Fluor Mega Whitening System" tandkräm och din "Braun Oral-B 5600WH Brightening" el-tandborste. Efter att alla morgonrutiner är avklarade åker du kanske på din "Bramaputtra 50X" moped eller med något annat fordon, vilket kostar en otroligt stor mängd pengar varje dag. Du går i skolan, som du ser som gratis. Men är som du egentligen betalar massor för, fast det betalas dock indirekt till skolan så det bryr man sig inte om. Så nu fattar ni hoppas jag, det är dyrt att leva.

 

Men vad är det då vi betalar allt detta med? Man kan enkelt säga att pengar har ersatt byteshandeln, det är ett sätt att värdera varor och tjänster. Då pengar inte existerade för ett antal år sedan var man helt enkelt tvungen att byta saker med varandra. Tänk bara på om vi skulle göra samma sak idag. Du vill byta till dig en ny bil, för att "betala" detta måste du ha något annat att ge personen som säljer bilen. Men vad? Kanske kan du fresta honom med några ton fryst kyckling eller kanske rent av några hundratusen kaffekoppar. Ni ser själva, det skulle inte hålla i längden. Så därför har man utvecklat det här systemet med pengar så man som jag nämnde tidigare, kan värdesätta en produkt och därmed slippa all bytestrassel.

 

Hur som helst så är pengar i dagsläget en nödvändig faktor för att få ett bra liv, men samtidigt måste man komma ihåg att pengar är bara pengar och det finns många andra saker som man ska ta värdera betydligt högre. Vad det är får ni lista ut själva.


Förklaring: Cellofanperson

Det är tisdagen den 27/5, himlen nästintill klarblå och temperaturen är ca 19 grader Celsius.

 

Tänkte bara börja med att säga en sak till dem som inte vet vad en cellofanperson är, då jag tror att det är en tämligen stor del utav er så tänkte jag härmed förklara detta genom att häva ur mig en nästintill ofattbar röra av bokstäver som tillsammans kan komma att bilda ett ord som i sinn tur med lite knep och knåp kan bli en rad av ord vilket om denna på något vis sänder vidare något budskap eller liknande kallas en mening. Hur som helst, det som kan tyckas en aning svårförstått i ordet "cellofanperson" är egentligen inte så svårt om man i som de flesta andra situationer vet hur man gör, i detta fall vet vad ordet betyder. Jag kommer därför nu att meddela er om ordets betydelse.

 

Ordet person är ett substantiv och kan jämföras med sina synonymer; människa eller individ. Det kan också vara ett felstavat efternamn där det egentligen skulle ha stått "Persson" eller om man flyter iväg lite i fantasins värld en person som är son och har en pappa som heter Per. Utan tvekan kan man i alla fall säga att vi alla känner en sådan här person mycket väl, ja vissa kanske till och med känner en Persson så bra så att han/hon eller det vet vad denne tänker på just i denna stund då du läser dessa rader. Nu tänker jag alltså inte bara på "Persson kännare" utan även sådana som känner en person mycket bra, för att göra det hela lite klarare kan jag avslöja att den person som ni alltså lär känna mycket väl är er själva.

 

Efter att nu har spottat ur mig denna röra av ord kan vi ta oss an ordet "cellofanperson" igen, alla vet nu vad en person är och om inte alla vet vad cellofan är följer här en kort förklaring.

Cellofan har två betydelser dels är det en svordom som brukas av cellister då instrumentet spelar fel och den andra betydelsen är kort och gott "genomsynlig tunn plast". Då båda delar av ordet nu är helt avslöjade är det betydligt lättare att få fram en betydelse av ordet cellofanperson.

 

Det är helt enkelt en person som ingen ser eller rent av ser igenom, personen i fråga kan oftast inte heller få sin röst hörd utan blir sittande i ett hörn och lyssnar på vad alla andra har för intressanta saker att komma med. Som alla förstår är detta naturligtvis inte något att sukta efter, men något som man borde sukta efter är att försöka sätta lite färg på dessa cellofanpersoner som blivit så undanträngda i sitt hörn att de inte längre har någon chans att sätta färg på vare sig själva eller sin omgivning. Eller så kan man ju som oftast bara skita i dessa personer och vandra sin egen väg mot berömmelse. Bara att välja.


Lycka och Lättnad?

Det är fredagen den 23/5, himlen nästintill klarblå och temperaturen är ca 17 grader Celsius.

 

Vad nu? Tänker ni, har han gått och blivit optimist nu och alltid tänker att det är klart det kommer gå bra. Om ni nu tänker så kan ni lika gärna sluta med det nu för så är absolut inte fallet. Jag tänkte bara förklara en sak väldigt noga som jag vet många inte förstår, eller man kan säga så att de helt enkelt inte vill förstå för att de tror att hela deras värld kommer bli ett stort mörker ifall de försöker förstå.

 

Vi ska nu helt enkelt tillsammans försöka förstå att man kan vara mycket tillfreds med sin tillvaro utan att hela tiden hoppa runt av lycka eller en otrolig glädje för att något lite annorlunda väntar, så som att resa iväg någonstans till exempel. Om vi istället ser på de här ?roliga? tillfällena ur ett antal vinklar istället för bara en som de flesta gör (fördelsvinkeln), kommer vi att se vilken utav sidorna som väger tyngst, fördelarna eller nackdelarna. De tillfällen som jag kallar lättnadstillfällen (för övriga, lyckotillfälle) väger självfallet fördelarna tyngst. Vilket innebär att man utav det tillfället kan tillgodogöra sig kunskap, vetskap eller ting som överskrider den kunskap, vetskap och de ting man blir av med. Oftast går denna situation jämt ut och blir en såkallad ?vardagssituation? men kan också beroende på vilket håll vågen tippar, bli antingen en vinst eller förlustsituation.

 

Vi tar ett exempel. Person X har fått ett körkort vilket denne person endast ser som en lättnad och ingen lycka, det vill säga att personen i fråga är klarsynt. Varför är han/hon inte lycklig? Körkortet har kostat en massa pengar och kanske ännu mer tid, dessa två faktorer bildar i detta exempel vågens tråkighetssida. På vågens andra sida ligger en hel hög med ting, så som möjligheterna ett körkort skapar och slippa betala ytterliggare lektioner. Genom att snabbt lägga samman dessa två högar finner person X att den högen med fördelarna väger över nackdelarna. Men nackdelarna glöms givetvis inte bort utan hjälper till att jämna ut person X sinnesstämning, så istället för att hoppa runt av lycka kan person X känna sig lättad och tillfreds med tillvaron för att en rad på ?att göra listan? har försvunnit och dessutom behöver personen i fråga inte betala något ytterliggare.

 

Denna metod som jag försökt förklara här ovan gäller för i princip allting man gör, ska göra, har gjort, blir utsatt för och så vidare. Man kan tänka så här, även om det ser ut och känns som om det man ska göra enbart är något bra finns det någonstans en död hund begravd. Allting har helt enkelt en baksida även om det från den vinkeln du betraktar det inte ser så ut.  


Murphy

Det är onsdag den 21/5, himlen är molnig och temperaturen är ca 12 grader Celsius.


I alla kulturer och religioner har man alltid i alla tider haft någon person eller kanske mer av gestalter som någon sorts stöttepelare i vardagen, någon som alltid finns med dem och som man kan luta sig tillbaka på. I viss mån kan man säga att även vi klarsynta har en sådan gestalt, dock har vi inte denna individ att luta oss tillbaka på. Nej, han finns alltid där för att göra allting i livet så svårt och krångligt som möjligt.

 

Genom att läsa titeln här ovan får man ut denne persons efternamn, nämligen Murphy. Hans fulla namn var Edward A. Murphy, Jr. Han jobbade som ingenjör och konstruerade raketslädar. Murphy var deltagare i ett arbetslag som hade till uppgift att eliminera alla fel som man kunde hitta på dessa raketslädar och efter ett idogt arbete med detta kunde han lätt konstatera att " Om det finns två eller fler sätt att göra något, och ett av dessa sätt leder till en katastrof, så kommer någon att göra det på det sättet".

 

Detta citat har sedan utvecklats och är idag känt som Murphys lag, eller "Lagen om alltings jävlighet". Detta betyder att allting som har en möjlighet att gå åt helvete kommer också att göra detta. Men som en sann optimist kan jag också konstatera att Om saker och ting verkligen INTE kan gå åt helvete, så kommer det ändå att göra det. Vi tar helt enkelt och kör ett litet snabbt exempel på lagen: Personen X är optimist, han har köpt en ny bil (begagnad, ny för honom) vilket har gjort att han nu är en mycket lycklig man. Men eftersom han är en optimist och köpte bilen för alla sparpengar han hade så kommer han därmed inte ha råd att ha den bilen. Varför inte? Säger ni, jo det kommer att bli så att nästan allting på den bilen kommer gå sönder. Det är inte här frågan om "Om det går sönder" utan det är "När det går sönder". Vad blir nästa grej som gå sönder och när? Det är så man hela tiden måste tänka.

 

När kommer dammsugaren gå sönder? När kommer jag få punktering? Den frågan går dock väldigt lätt att svara på; När du har tagit ur antingen reservhjulet, domkraften eller fälgkorset.

 

Sen har vi en avdelning med Varför?-frågor som till exempel: Varför står den sega gubben/tanten alltid framför mig i kassan? Varför är det alltid stängt i affären eller slut på lager då jag ska ha en specifik vara? Varför blir det regn när jag ska ut och gå/bada/fiska/åka cab? Varför är han/hon aldrig hemma när jag ringer?


Listan kan göras oändligt lång. Sensmoralen av detta är då egentligen. "Du kan egentligen skita i plan A, kör plan B direkt och eftersom plan B kommer gå åt helvete, ta plan C istället så kanske det finns en chans att det lyckas. Detta kallas då att du har fått en bonus, något fungerar."

Dumma i huvudet eller något.

Det är måndag den 19/5, himlen är lätt molnig och temperaturen är ca 11 grader Celsius.

(VARNING! FÖLJANDE TEXT ÄR SERIÖS VILKET ÄR TRÅKIGT. SÅ OM NI INTE VILL HA TRÅKIGT, LÄS INTE.)


Eftersom jag började med att ta upp det här med dumt folk i inlägget nedan, tänkte jag att det kunde vara lika bra att fortsätta på detta tema. Som de flesta mer eller mindre begåvade personer redan upptäckt finns det något som kallas "att vara arg/irriterad eller rent av förbannad/hatisk". Denna ilska brukar om man inte blivit frälst av klarsyntheten verka komma från alla möjliga håll, det vill säga att ilskan kan uppkomma på olika vis. Så som att någon kastar ett suddgummi i någon annans huvud. Men om man som jag tillsammans med ett fåtal andra i världen med mig, ser det på ett realistisk vis, kan man härleda alla denna onödiga aggregation till en sak. Nämligen att folk i allmänhet har en förmåga att vara dumma i huvudet, detta visar sig självklart i olika nyanser på olika personer.

Kolla bara på världen i allmänhet, aldrig har man varit så fixerade vid sitt utseende som nu, man täljer i de stickor till lemmar man har kvar och fyller alla möjliga delar på ens lekamen med silikon eller annat lämpligt utfyllnadsmaterial.
Man bestiger berg och hoppar ner för vattenfall som efter ett idogt hoppande och klättrande kommer leda till den människans död, vilket man inte på något vis ska bry sig om eftersom de frivilligt satte sig i den situation som skapade döds"olyckan". Vilket heller inte är så konstigt eftersom de också är dumma i huvudet.
Sen kan vi alltid se på våra kära politiker som tydligen har mycket svårt att säga orden JA eller NEJ. Var hamnar alla våra skattepengar och dessa miljarder som skänks bort i bidrag varje år? Går det att få reda på det? Det kan ni fundera på.

Vad har det med att vara dumma i huvudet undrar ni. Haha, säger jag. Om ni inte kan tänka er varför får jag helt enkelt be er lämna skärmen, ni känns inte speciellt hoppfulla när det kommer till klarsynhetsfrågan.

Vi säga såhär, varför ser jorden ut som den gör? Varför är det så mycket problem i världen? Folk är dumma i huvudet. Varför slog du ditt syskon egentligen? Ja ja, okey då, men varför tror du att han/hon sa det till dig först då? Det handlar om att se förbi allt det ytliga, se problemet. Har du tänkt på att du kanske är arrogant, självisk eller bara retas för att du inte orkar ta dig ann problemet?

Snälla, tänk ett steg extra. Man måste inte bli arg, det går att lösa på annat vis. Man måste bara träffa rätt med sina ord. Folk är dumma, det är tydligen bara så. Lär dem att tänka om. Innan man slår sönder glasrutan kan du väl tänka på varför du gör det, vilka problem du kan få och vilka andra som blir drabbade.

 

Om vi vill göra världen bättre, tänk! De flesta kan nog faktiskt det, om inte. Akta er?


Realistisk front på uppgång.

Ni alla är hjärtligt välkommna till ett nytt inslag i denna gigantiska blogg-värld. Som vissa utav er redan listat ut med hjälp av era gelatinliknande bollar innanför skallbenet, kommer denna blogg vara en aning mer realistisk än "normala", "Vad jag har gjort idag bloggar". Det vill säga, att när du efter en tung skol eller arbetsdag kommer hem och känner att "Jävlar vad alla pratar skit". Så kan ni helt enkelt luta er tillbaka och läsa ett antal rader som inehåller ett stort mått av klarsynthet, realism och verklighetsförankring, eller som andra gärna lägger fram det, pessimism.

Ni som känner av känslan jag precis presenterade (Jävlar vad alla pratar skit känslan) måste jag genast gratulera genom ett stort hurra eller snarare en betydligt mer sansad, tummen upp. Ni andra som inte har denna känsla hoppas jag genom månader av klarsyntetsfyllda texter visa hur världen egentligen ser ut och hur dumma i huvudet 90% av jordens befolkning är, kunna visa er ljuset till ett lite eller rent av mycket mer sansat liv. Så försök nu att ta in de texter som kommer följa dessa 3 veckor - 5 år som denna blogg kommer vara uppe, vilket så klart beror på om/när jag tröttnar på det.

RF över och ut.

RSS 2.0