Lycka och Lättnad?

Det är fredagen den 23/5, himlen nästintill klarblå och temperaturen är ca 17 grader Celsius.

 

Vad nu? Tänker ni, har han gått och blivit optimist nu och alltid tänker att det är klart det kommer gå bra. Om ni nu tänker så kan ni lika gärna sluta med det nu för så är absolut inte fallet. Jag tänkte bara förklara en sak väldigt noga som jag vet många inte förstår, eller man kan säga så att de helt enkelt inte vill förstå för att de tror att hela deras värld kommer bli ett stort mörker ifall de försöker förstå.

 

Vi ska nu helt enkelt tillsammans försöka förstå att man kan vara mycket tillfreds med sin tillvaro utan att hela tiden hoppa runt av lycka eller en otrolig glädje för att något lite annorlunda väntar, så som att resa iväg någonstans till exempel. Om vi istället ser på de här ?roliga? tillfällena ur ett antal vinklar istället för bara en som de flesta gör (fördelsvinkeln), kommer vi att se vilken utav sidorna som väger tyngst, fördelarna eller nackdelarna. De tillfällen som jag kallar lättnadstillfällen (för övriga, lyckotillfälle) väger självfallet fördelarna tyngst. Vilket innebär att man utav det tillfället kan tillgodogöra sig kunskap, vetskap eller ting som överskrider den kunskap, vetskap och de ting man blir av med. Oftast går denna situation jämt ut och blir en såkallad ?vardagssituation? men kan också beroende på vilket håll vågen tippar, bli antingen en vinst eller förlustsituation.

 

Vi tar ett exempel. Person X har fått ett körkort vilket denne person endast ser som en lättnad och ingen lycka, det vill säga att personen i fråga är klarsynt. Varför är han/hon inte lycklig? Körkortet har kostat en massa pengar och kanske ännu mer tid, dessa två faktorer bildar i detta exempel vågens tråkighetssida. På vågens andra sida ligger en hel hög med ting, så som möjligheterna ett körkort skapar och slippa betala ytterliggare lektioner. Genom att snabbt lägga samman dessa två högar finner person X att den högen med fördelarna väger över nackdelarna. Men nackdelarna glöms givetvis inte bort utan hjälper till att jämna ut person X sinnesstämning, så istället för att hoppa runt av lycka kan person X känna sig lättad och tillfreds med tillvaron för att en rad på ?att göra listan? har försvunnit och dessutom behöver personen i fråga inte betala något ytterliggare.

 

Denna metod som jag försökt förklara här ovan gäller för i princip allting man gör, ska göra, har gjort, blir utsatt för och så vidare. Man kan tänka så här, även om det ser ut och känns som om det man ska göra enbart är något bra finns det någonstans en död hund begravd. Allting har helt enkelt en baksida även om det från den vinkeln du betraktar det inte ser så ut.  


Kommentarer
Postat av: kAljo

Jag känner faktiskt igen mig lite. Det är inte alltid man känner lycka över saker. Istället för lycka känner man en lättnad över att ha saker och ting avklarat! Tummen upp!

2008-05-23 @ 21:26:56
URL: http://kaljo.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0