Pengar

Det är fredagen den 30/5, himlen nästintill klarblå och temperaturen är ca 24 grader Celsius.

 

Detta underbara fenomen, pengar. Som de flesta vet kan man köpa saker eller tjänster för dessa, man vet oftast också att de kan finnas i olika former så som papperslappar, metallbrickor och plastkort. Men en sak som de allra flesta egentligen inte tänker på är, vad är pengar egentligen? Alla som lever i ett så kallat I-land använder sig av pengar varje dag, till nästan allt de ska göra, tänk bara på hur mycket pengar du verkligen gör åt under bara ett dygn utan att egentligen veta att du gör av med dem. Vi ska nu kika på ett exempel på vad pengarna går till under ett dygn och efter det återgå till vår ursprungliga "vad är pengar" fråga.

 

Du vaknar på morgonen i en säng som någon gång har betalats med pengar. Känner att ditt boende är varmt, vilket betyder att det på något sätt är uppvärmt och detta är självklart inte gratis. Lamporna i ditt boende är antagligen tända, diskmaskinen går, du dushar, borstar tänderna med nya "Colgate Super Fluor Mega Whitening System" tandkräm och din "Braun Oral-B 5600WH Brightening" el-tandborste. Efter att alla morgonrutiner är avklarade åker du kanske på din "Bramaputtra 50X" moped eller med något annat fordon, vilket kostar en otroligt stor mängd pengar varje dag. Du går i skolan, som du ser som gratis. Men är som du egentligen betalar massor för, fast det betalas dock indirekt till skolan så det bryr man sig inte om. Så nu fattar ni hoppas jag, det är dyrt att leva.

 

Men vad är det då vi betalar allt detta med? Man kan enkelt säga att pengar har ersatt byteshandeln, det är ett sätt att värdera varor och tjänster. Då pengar inte existerade för ett antal år sedan var man helt enkelt tvungen att byta saker med varandra. Tänk bara på om vi skulle göra samma sak idag. Du vill byta till dig en ny bil, för att "betala" detta måste du ha något annat att ge personen som säljer bilen. Men vad? Kanske kan du fresta honom med några ton fryst kyckling eller kanske rent av några hundratusen kaffekoppar. Ni ser själva, det skulle inte hålla i längden. Så därför har man utvecklat det här systemet med pengar så man som jag nämnde tidigare, kan värdesätta en produkt och därmed slippa all bytestrassel.

 

Hur som helst så är pengar i dagsläget en nödvändig faktor för att få ett bra liv, men samtidigt måste man komma ihåg att pengar är bara pengar och det finns många andra saker som man ska ta värdera betydligt högre. Vad det är får ni lista ut själva.


Kommentarer
Postat av: jenny

Det blir bara bättre och bättre, bloggen lyser upp vilken tråkig dag som helst=)

2008-05-31 @ 23:25:01
URL: http://jenny-hh.blogg.se
Postat av: Cissi

Tisdag?

2008-06-01 @ 21:29:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0