Bränslen och Miljö

Det är onsdagen den 11/6, himlen är nästan helt molnfylld och temperaturen är ca 15 grader Celsius.

 
Över tretton kronor snart blir det tjugofem, vart ska det ta vägen? Jepp, det är bensinpriset vi pratar om. Hur kommer vi egentligen att klara det här med att oljan kommer ta slut om tio år, nej fyrtio år eller nej den kunde ju inte ta slut… vem säger vad? Jag håller i vilket fall inte på bensinbolagens ”aldrig ta slut” och att den kommer ta slut inom det närmaste decenniet som alla miljöförespråkare föreslår tror jag inte heller riktigt på eftersom att man hela tiden hittar nya oljekällor i världen som man kan plundra på den svarta lakritssåsen. Det spelar dock inge roll vad folk säger, oljan kommer ändå att användas tills det inte finns en droppe kvar i marken.

 

E85 säger vissa. Men varför? Man kan inte bara kolla på utsläppen från bilen. Du måste också kolla på hur mycket energi det går åt för att tillverka drivmedlet. Etanolen som vi använder att köra bil på kommer idag från massvis av olika källor så som spannmål och sockerrör. Om man tillverkar det av spannmål här i Sverige är vinsten om man ser till utsläppsfaktorn väldigt liten, det är i princip lika miljöskadligt som bensin. Men om man istället väljer att utvinna det av sockerrör i brasilien där arbetarna jobbar ihjäl sig, då blir miljövinsten lite större. Då är frågan, vad ska vi satsa på. Renare avgaser i I-länderna eller döda arbetare i U-länderna. Lite lurig fråga där, eller hur.

 

Tänk bara på alla de miljoner bilar det finns i världen, hur i h****te tror de som bestämmer att man ska kunna ersätta dessa. ”Köp ny miljöbil” vem fan har råd med det? Kanske en promille av de som brukar bil. Hur ska man egentligen kunna ersätta ett hundraårigt drivmedel på några år? Om man frågar mig är det i stort sett omöjligt och dessutom är miljövinsterna ofta ganska dåliga. För om man nu ska ta och byta ut alla bilar, var ska man slänga dessa? Fatta, lite drygt 600 miljoner bilar måste bytas ut, det är ju nästan ett stort skämt i sig.

 

Men ärligt talat å kära läsare, bryr ni er om miljön egentligen och om ni gör det, försöker ni göra något åt nedsmutsningen? Det gör i alla fall inte jag, visst vet jag att det bidrar till växthuseffekten och allt sådant snack. Men finns det någonting som jag som enskild person kan göra… känns inte så.


Kommentarer
Postat av: jenny

Lyckats återigen :)

2008-06-13 @ 19:27:52
URL: http://jenny-hh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0